Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Milan'dan Huntelaar dersi

İtalya Ligi Serie A bugün başlıyor. Siena evinde Milan'ı ağırlıyor. Ajax'tan Real Madrid'e "flaş transfer" olarak gelen Huntelaar, bu sezon Milan'da. Kırmızı-siyahlıların resmi sitesinde bir açıklama dikkatimi çekti: "
Yeni transferimiz Huntelaar, İspanya'da Real Madrid'in son lig maçında Osasuna karşısısında ikinci sarı karttan gördüğü kırmızı kart nedeniyle cezalı duruma düştüğü için Siena maçında oynamayacak."
Milan'ın bu açıklamasına çok şaşırdım. Çünkü, Huntelaar cezalı duruma R.Madrid'de İspanya Ligi maçında düşüyor, cezasını İtalya Ligi'nde Milan'da çekiyordu. İşin aslını öğrenmek için bu işleri ve İtalya'yı iyi bilen Milli Takımlar İdari Sorumlusu Şükrü Hanedar'ı aradım. Şükrü bana önce FIFA'nın transfer talimatındaki 12. maddeyi anlattı. Bu madde "disiplin cezalarının uygulanması" başlığını taşıyor. Daha sonra da Milan Genel Müdürü Ariedo Breida ile yaptığı telefon konuşmasında aldığı bilgiyi aktardı. 12'nci madde "Bir futbolcuya transferinden önce verilmiş her disiplin cezası, yeni kayıt olduğu federasyon tarafından uygulanmalıdır. Eski federasyon yeni federasyona, Uluslararası Transfer Sertifikası ITC'yi verirken yazılı olarak uyarmak zorundadır" diyor.
Türkiye'de, ya da Avrupa'da, hatta dünyada kulüpler başka bir ligden oyuncu alırken bu konuyu ne kadar detaylı araştırıyorlar; şüpheliyim. Bildiğim kadarıyla sadece Avrupa Kupaları'nda cezası olup olmadığı kontrol ediliyor.
Örnek veriyorum: Baros, Galatasaray'a; Güiza, Fenerbahçe'ye; Ferrari, Beşiktaş'a gelmeden önce son sezonlarından Avrupa Kupası maçı cezası taşısalardı bunu yeni kulüplerinde çekeceklerdi. Ama Baros, Güiza veya Ferrari, Avrupa'da değil de son lig maçlarında Huntelaar gibi kart cezalısı duruma düşselerdi Süper Lig'deki ilk maçlarında forma giymeyecekler miydi?
Milan'ın Genel Müdürü Breida, Huntelaar için Şükrü'ye şu bilgileri vermiş:
"İspanya Futbol Federasyonu'na sorduk. Huntelaar'ın Avrupa'da cezalı olmadığını öğrendik ama Osasuna maçında 2 sarıdan atıldığını öğrendik. Biz Milan olarak FIFA kurallarına bağlıyız. Huntelaar, Siena maçında yok"

MİLAN'IN HASSASİYETİ
Bu bence çok ince ayrıntı. Huntelaar örneğindeki gibi bir cezayı önceden hiç duymadım ve tanık olmadım.
Eğer, son lig maçında oyundan atılan Huntelaar, Türkiye'de bir kulübe gelseydi oynayacağı kulüp Milan gibi aynı uygulamayı yapar mıydı?
Çünkü, İspanya Federasyonu bu bilgiyi Milan'a eksik verseydi, Milan da Huntelaar'ı oynatsaydı, FİFA'nın koyduğu 12'nci maddeyi iyi bilen bir kulüp yöneticisi olayı öğrenip maçtan sonra FİFA'ya başvursaydı ne olurdu? İspanya Federasyonu ceza alırdı. Milan da hükmen yenilebilirdi.
Milan'ın yabancı ligden oyuncu alırken gösterdiği hassasiyetin kulüplerimize de örnek olmasını diliyorum. Ve iddia ediyorum: Böyle bir kuralı Türkiye'de birçok kulüp yöneticisi bilmiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA