Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ankara'da bir muhteşem yapıt!..

Minyat ürk'ü yaratıp İstanbul'a armağan eden, zamanın İstanbul Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Cengiz Özdemir, şimdi kollarını Ankara için sıvadı..
Gene muhteşem bir proje..
"Mimar Sinan" bu defa konu.. Türkiye'de ve dünyada Mimar Sinan'ın dünya durdukça duracak eserleri, aynen Minyatürk'teki teknikle, bu defa bir Ankara Parkında, Ankaralılara, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelenlere sunulacak.
"O, dünyanın gelmiş geçmiş en verimli mimarı!
İtalya onu Michelangelo ile kıyaslıyor!
Japonlar eserlerinin yapım teknolojisine hayran kalıyor!
O, bir imparatorluğun mimarı.
O, bir dinin ve devletin mimari kimliğini belirleyen isim.
Mühendis, mimar, matematikçi...
Çocukluğundan beri taşın sırrını arayan bir sanatçı!
O, Mimar Sinan!." diyor Cengiz... Az diyor.. Türkiye Mimar Sinan'ı en az bilen ülkelerden biri.. Türkçe dışında dillerde yazılan Sinan kitapları bizimkileri katlar..
Aslında projenin sahibi zamanın İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan.. İstanbul'daki parkta eserlerin Sinan'dan seçilmesini istemiş, sonra "İstanbul zaten Sinan'ın eserleriyle zengin" diyerek, Minyatürk fikrine gelinmişti.
Minyatürk'ü açılış yılında bir milyondan fazla insan gezmişti. Bugün, yerli, yabancı, resmi gayri resmi ziyaretçi sayısı 10 milyonu aştı. Minyatürk, kapıda sattığı biletler ve içerdeki hatıra eşya satışları ile maliyetini kat kat çıkardı.
Sıra Ankara'da.. Mimar Sinan Parkı'nda..
Ahmet Hamdi Tanpınar, "Sinan'ın elinin değmediği yer Osmanlılıktan nasibini almamıştır" der..
Kuzeyde, Kırım Gözleve'deki Tatar Han Camiinden, Güney'de Kabe'yi kuşatan revaklara, Batıda Drina Köprüsü'nden Doğuda Hüsrev Paşa Camii'ne kadar, bu coğrafyanın en uç noktalarındaki eserlerle Sinan, İmparatorluğun sınırlarını belirler. Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü topraklarda bugün tam 64 bağımsız devlet bulunuyor.
Sinan, hicri takvime göre tam 99 yıl yaşamış, geride 350'nin üzerinde eser bırakmıştır. O 350 eserden seçilen 99 şaheserin maketleri, Ankara'nın Mimar Sinan Eserleri Parkı'nda bir araya gelecek.
99 sayısı bizim kültürümüzde ayrıca önemli. Esma-i Hüsna'da Allah'ın 99 ismi anılır.. Dini tesbihler o yüzden 99'luktur.
Ankara'da Sinan'ın tek eseri var.. Cenabi Ahmet Paşa Camisi..
Bu Park Cumhuriyet'in Başkentinin, Osmanlı'nın en büyük Mimarı ile kucaklaşması olacak, dünyayı Sinan'la buluşturacak!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA