Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Hemen bir Arfana alın!.

Yemin ediyorum, alın.. Hemen bir Arfana alın beğenmezseniz, İban numaranızı gönderin, parası benden.. (Bu cümle mizahla, hakareti ayırt edemeyen nesle ithaftır.)
"Tamam da Arfana ne" diyen seslerinizi duyar gibi oluyorum.
Ben 79 yaşındayım. Anadolu'yu karış karış dolaştım.. Yeni öğrendim. O yüzden soranları yadırgamam..
Hani caz müzisyenleri bir araya gelirler, karşılıklı oturup doğaçlama müzik yaparlar.. Jam session'dır adı onun..
Anadolu'da da saz ve söz ustaları bir araya gelir, Arfana yaparlarmış işte, gün boyu, gece boyu.. İçlerinden geldiği gibi.. Çoğu zaman doğaçlama..
Peki siz nasıl alacaksınız Arfana'yı?.
Plakçınıza gideceksiniz. "Bana bir Arfana ver" diyeceksiniz.. Bir CD uzatacak size.. Üzerinde "Arfana/ Anatolian Folk- Jazz İmpressions" yazan.. Yani Arfana/ Folk /Caz İzlenimleri!.
10 gündür dönüyor bu albüm arabamda, bıkmıyorum, doyamıyorum tersine.. Bir yığın albüm aldım, sevdiklerime hediye ettim.
En ama en sevdiğim türküleri birisi bir şekilde öğrenmiş, bu albümü yapmış sanki..
Allı Turnam.. Uzun İnce Bir Yoldayım.. Iğdır'ın Al Alması.. Neredesin Sen.. Gönül Dağı.. Niksar'ın Fidanları.. Daha neler neler.. 12 müthiş eser.. Kaan Bıyıkoğlu, piyanosu ve düzenlemeleriyle işin başında. Vokal, İsmet Aydın.. Saks, Serhan Erkol.. Bass, Matthew Hall.. Davul, Ekin Cengiz Han..
..ve son, ama en başta, çünkü beni bu albümle tanıştıran o.. Klasik Kemençe Elif Canfeza Gündüz.
Hani Kadıköy'ün Karaköy İskelesinde pazar sabahları Klasik Kahve Konserleri vardı ya.. Dede Efendi konserinde Kemençe taksimi sololar yapmıştı, Elif.. Ardından sohbet ederken "Sizi dinlemeye doyamadık" dedim.. Kalktı gitti. Elinde bir CD ile döndü ve bana uzattı..
"O zaman buyrun bol bol dinleyin!." İşte bu.. Arfana..
Anadolu ile caz'ın ilk buluşmasını, nurlar içinde yatsın, büyük çok büyük sanatçı, daha da büyük insan Erol Pekcan ve onun kurduğu Türkiye'nin ilk ve tek büyük caz orkestrasından dinlemiştim..
"Evlerinin önü mersin!."
Muhteşemdi..
Sonra Aşkın Arsunan bir "Uzun ince bir yoldayım" yaptı.. Benzeri yapılmaz. Kendi de yapmadı zaten.
Arfana, türün ilk albümü..
Yapmaya cesaret eden gene Kalan Müzik.. Bu ülkenin hele geleneksel müziğine Kalan ailesi kadar sahip çıkan yok..
Teşekkürler, onlara da..
Şimdi koşun bir Arfana alın..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA