Kim, ne okuyor?
Ahmet Ümit'ten Derviş Zaim'e Tan Sağtürk'ten Sumru Yavrucuk'a birçok sanatçı ve yazara son dönemde ne okuduklarını sorduk. Ortaya romandan, araştırmaya geniş bir liste çıktı
İttihat ve Terakki'yi araştırıyorum
"Bugünlerde daha çok İttihat ve Terakki üzerine kitaplar okuyorum. Bunun nedeni yazmakta olduğum yeni roman. Okuduğum ilk kitap Kazım Karabekir'in İttihat ve Terakki Cemiyeti. Ülkemizin yakın geleceğini ve bugünü de etkileyen bu teşkilatı anlatıyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan İttihat ve Terakki Cemiyeti adlı kitap bugünün Türkiye devletini anlamak için enteresan seçimlerden biri. Diğer okuduğum kitap da İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin genel sekreteri Mithat Şükrü Bleda'nın İmparatorluğun Çöküşü adlı kitabı. Destek Yayınları'ndan çıkan kitap İttihat ve Terakki'nin ne olduğunu anlamak açısından çok önemli. Üçüncü olarak ise İttihat ve Terakki ile ilgili değil ama o dönemi anlatan Beşir Ayvazoğlu'nun 1924: Bir Fotoğrafın Uzun Hikayesi adlı kitabını okudum."
NAZLI ERAY (Yazar)
Boğaziçi ve Beyoğlu'nda yolculuk
"En son usta yazar Salâh Birsel'in Sel Yayıncılık'tan yeni baskısı yapılan Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu kitabını okudum. Benim için çok değerli. Artık kaybolan eski bir dünyayı, bütün o şairleriyle, yazarlarıyla ve edebiyatçılarıyla birlikte canlı sunan eski bir kitap. Bu nedenle Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu benim için hem özel hem de güzel bir yolculuk sağlayan bir kitaptı. İkinci olarak yine Salâh Birsel'in Boğaziçi Şıngır Mıngır adlı kitabını da okudum. Kitapta Boğaziçi yalılarında yaşanmış hayatların ne kadar renkli bir dünya olduğunu görüyorsunuz. Tabii o da eski günleri anlatıyor ama birinci kitaptaki kadar eski değil."
LEVENT ÇALIKOĞLU (İstanbul Modern Direktörü)
Rahatsız edici bir roman
"İki kitap ve bir de sergi kataloğu var bu aralar evirip çevirip okuduğum. İlki Elipsis Galeri'nin yayımladığı Şahin Kaygun-Gizli Yüz adlı kitap-katalog. Fotoğraf sanatımızın öncü isimlerinden Şahin Kaygun hakkında gerçekleştirilmiş en kapsamlı yayını gerçekten tavsiye ederim. İkincisi Metis Yayınları'ndan çıkan Oyuncu için Pratik Elkitabı. Deniz Ölmez'in çevirisiyle yayımlanan kitap, her zaman için merak ettiğim bir dünyanın kapılarını aralıyor. Üçüncüsüyse Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan John Burnside'ın Kutup Dairesi'nde Bir Ev adlı roman. İlginç, kışkırtıcı ve kimi zaman rahatsız edici bir bir roman."
TAN SAĞTÜRK (Dansçı)
Yerli yazarlar tercihim
"İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası (İletişim Yayınları), Zülfü Livaneli'nin Serenad'ı (Doğan Kitap) ve Yaşar Kemal'in Tek Kanatlı Bir Kuş'u (Yapı Kredi Yayınları). Açıkçası hepsini bir solukta okudum ve herkese tavsiye ederim. Şu aralar Türk yazarları okuyorum."
HÜSEYİN TUNA (Heykeltıraş)
Hiç eskimeyecek kitaplar
"Okuduğum ve keyif aldığım kitaplar arasında Hilmi Yavuz ve Burcu Pelvanoğlu'nun yazdığı Batı Uygarlığı Tarihine Teorik Bir Giriş'i (Aşina Kitaplar), değerli kalem Yaşar Kemal'in Tek Kanatlı Bir Kuş'u (Yapı Kredi Yayınları) ve göstergebilimin en önemli isimlerinden Roland Barthes'ın Gösterge Bilimsel Serüven kitapları var. Üçü de bir solukta okunabilecek ve hiç eskimeyecek kitaplardan."
SUMRU YAVRUCUK (Tiyatro sanatçısı)
Oyunculukla ilgili okumayı seviyorum
"Şu sıralar oyunculukla ilgili kitaplar okuyorum ama aklıma ilk gelen iki kitap var. Kesinlikle okumaktan son zamanlarda keyif aldığım eser İhsan Oktay Anar'ın Galîz Kahraman (İletişim Yayınları) ve Ahmet Ümit'in Beyoğlu'nun En Güzel Abisi (Everest Yayınları). Bütün okurlara tavsiye ederim."
DERVİŞ ZAİM (Yönetmen)
Farklı kitaplar okuyorum
"Son dönemde Anthony Beevor'ın Stalingrad, Mahmud Erol Kılıç'tan Şeyh-i Ekber İbni Arabi ve Oğuz Cebeci'den Psikanalitik Edebiyat Kuramı kitaplarını okudum. Mümkün olduğu kadar farklı kitaplar okumaya gayret ediyorum."
COŞKUN ARAL (Fotoğrafçı)
Heyecan veren eserler
"Mine Kırıkkanat'ın Bir Hıristiyan Masalı (Kırmızı Kedi Yayınevi) ve Halil Erseven, Levent Öztürk ve M. Fadıl Atik üçlüsünün araştırma kitabı Makamdan Şifaya'yı (İş Bankası Kültür Yayınları) okuyorum. Bu iki eser de çok iyi ve okurken heyecan veren türden."
ESMAHAN AYKOL (Yazar)
Dört kitap bir arada
"Şu anda bayıldığım dört kitabı aynı anda okuyorum: Cemal Bali Akal'ın Hukuk ya da Kukla Tiyatrosu. İkincisi ilk okumadan 20 yıl sonra, Metin Kaçan'ın Ağır Roman'ı (Everest) bir kez daha elimde... Kaçan'ın kurduğu dünyaya ve o dünyanın taşıyıcısı dile meftun olmamak ne mümkün? Döne döne okurum. Üçüncüsü Haluk Oral'ın Şiir Hikayeleri (İş Bankası Kültür Yayınları) yaşamın yazına ya da belki yazının yaşama dokunduğu yerlerde gezen, bana sorarsanız, sıkı bir 'yazın polisiyesi.' Dördüncüsü ise Firar. Alice Munro'yu Roza Hakmen çevirisiyle okumak müthiş bir keyif."
EN SON HABERLER
- 1 Kültürel hafızamız ve geleceğe açılan kapı: Kütüphaneler
- 2 Büyük romanları tiyatro sahnesinde izlemek
- 3 Kafa bulandıran sorulara net cevaplar
- 4 Osmanlı’nın son yüzyılında meşihat, şeriat, tarikat kavgası
- 5 Kültür sanat ve şimdi de kahve...
- 6 Aşkın, özgürlüğün ve başkaldırının şairi
- 7 Benim kütüphanelerim
- 8 Papini’nin varoluş manifestosu: Bitik Adam
- 9 Dünyayı tanı, duygularını keşfet
- 10 Artemisia: Fırçayla yazılan isyan