Su, en yakın dostunuz olsun

Kabusumuz koronavirüs, yerini sıcak havaya bıraktı. Evde, sokakta, işte, otobüste herkesin ağzında aynı söz: Çok sıcak! Avrupa’yı kelimenin gerçek anlamıyla kavuran sıcak hava dalgasının, ağustos ayında ülkemizde olması bekleniyor. Biz de doktor Erkan Temizkan ile sıcaklarla nasıl baş edebileceğimizi konuştuk
- Diyabet, kalp, tansiyon ve otoimmün rahatsızlıkları bulunan, kronik hastalıkları olanlar, diğer insanlardan farklı olarak neler yapmalı?
- Mecbur kalmadıkça saat 11.00 ile 17.00 arasında kesinlikle dışarıda olmamalılar. Havaların serinlediği zamanlar dışarı çıkmalılar. Şeker, idrar çıkışını artırdığı için mutlaka su ve şekersiz içecekler tüketmeliler. Çay, şekersiz limonata, maden suyu, mineralli su olabilir mesela...

- Meslekleri sebebiyle kritik saatlerde açık alanlarda çalışmak zorunda olanlar ne gibi önlemler almalı?
- Bir kere direkt güneş vuran yerlerde olmamaya özen göstermeliler. Mümkünse fan, klima olan yerlerde durmalılar. Efor sarf etmeden işlerini halletmeye gayret etmeliler. Özellikle erkeklerde kalbe binen yük artar. Aynı durum yaşlı ve stresli meslekleri olanları için de geçerli.
- Sıcaklarda bol su tavsiye edilir ama kimi insanlar kahve gibi içecekleri de sıvı alımı olarak görüyor. Buradaki yanılgıyı bize anlatabilir misiniz?
- Bir kere kahveyi tüketirken her zaman dikkat etmeliyiz. Uyarıcı etkisi sebebiyle çarpıntı ihtimalini artırır. Ayrıca su ihtiyacı doğurur... Mutlaka bir şey içilecekse ekstra su ve ayran tercih edilebilir.
- Fark etmeden başımıza sıcak geçtiğini hissediyorsak, ilk yapmamız gereken nedir?
- İlk önce karın ve bacak kaslarımız gerilir. Terlememiz azalır, ateşimiz yükselir. İvedilikle sıcak ortamdan uzaklaşmalıyız ve sıvı almalıyız. Ilık suyla banyo yapabiliriz. Buz aküsünü bir şeylere sararak koltuk altları, boyun gibi yerlerimize koyarak dinlenmeliyiz.
- Sporcular ve sürekli antrenman yapmak durumunda olan insanlar var. Onlara ne gibi önerileriniz olabilir?
- Saat 11.00-17.00 arasındaki zaman diliminin dışında antrenman yapılabilir. Açık renkli giysileri tercih etmeliler. Ayrıca mutlaka sıvı almalılar. Bunun sürekli altını çiziyorum, sebebini şöyle anlatayım: Vücut terleyerek kendini sıcağa karşı korumaya çalışır. Sıvı takviyesi yapılmazsa tıpkı arabanın su kaynatması gibi vücudumuzda ciddi sorun çıkar. Bu sebeple sıvı takviyesiyle vücudumuza yardımcı olmalıyız.
- Bir de hayatında sürekli spor olan insanlar var. Takıntı seviyesinde, her gün çalışmazlarsa kendilerini kötü hissedenler... Onlara neler tavsiye edersiniz?
- Benim gibi yapsınlar, akşam saat 20.00'den sonra çalışsınlar. Sabah yapılan spor özellikle erkekler için çok riskli! Halbuki spor aktivitesini geceye kaydırırsanız kalbe daha az yük biner, vücut kendi ritmini bulur. Akşamları az yağlı beslenerek, yemek sofrasından biraz da aç kalarak sporumuzu yapabiliriz. Vücuda mümkün olduğu kadar tek iş yaptırarak kalbinin iş yükünü azaltmalıyız.
BUNLARI SAKIN YAPMAYIN
BUNLARI MUTLAKA YAPIN
EN SON HABERLER
- 1 Ah nerede o eski bayramlar
- 2 Gençler estetik kurbanı
- 3 Gönlü yorgun insanların çağı
- 4 Başarısının sırrı gerçek oluşu
- 5 Şehirden kaçarken tarihe geçtiler
- 6 Yapay zeka destekli bilgisayarlar hayatımızı değiştiriyor
- 7 Çözmemiz gereken bir problem var: Empatiden yoksun öfkeli gençler
- 8 Ramazanın ruhuna işleyen gelenek meddahlık
- 9 Gerçek bir moda ikonu
- 10 Aşı reddi bebeği de toplumu da riske atar