İyilik yap hayatını kurtar

Kendinize bir iyilik yapın ve çevrenize karşı duyarlı olun. Evet, yapılan birçok araştırmaya göre iyilik yapan gerçekten sağlık, mutluluk ve huzur buluyor. Örneğin Hong Kong Üniversitesi’ne göre komşunuzun torbalarını taşımak fiziksel ve ruhsal sağlığınıza iyi geliyor. Ya da Kent Üniversitesi uzmanları iyilik yapmanın mutluluğu katladığını saptadı

PLANA GEREK YOK RASTGELE
Hong Kong Üniversitesi'nden uzmanlar, daha önce yapılmış 200'ün üzerindeki araştırmada yer alan 198 binden fazla kişinin verilerini inceledi. Araştırmalar cömertlik üzerineydi. Çıkan sonuçlara göre planlı bir iyilikten ziyade karşınıza rastgele çıkan birine iyilik yapmanın kişiyi daha çok mutluluk verdiği belirlendi. Yani bir yerde gönüllü yer alıp yardımlarda bulunmak da kişinin iyi hissetmesini sağlıyor, ancak örneğin bir anda karşınıza çıkan ve elleri torbalarla dolu komşunuza yardım etmeniz size daha iyi geliyor. Uzmanlar merhamet, dayanışma ve güvenin toplumun bir parçasına olduğuna dikkat çekerek "İyilik yaptığınız zaman bu parçalar güçleniyor. Ve bu da size fiziksel ve ruhsal sağlık olarak geri dönüyor" diyor.
TANSİYONA İYİ GELİYOR
DEPRESYONDAN KORUYOR
YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPANLAR DİKKAT
İş değiştirmek, taşınmak ya da farklı bir şehirde yeni bir okul hayatına başlamak... Hayat geçişleri her zaman kendi içerisindeki zorluklar gelir. Ancak Simon Fraser Üniversitesi'nden araştırmacılar yeni okul döneminde farklı kentlere yerleşen 200 üniversite öğrencisini inceledi. Çıkan sonuçlara göre gittiği yerde vakit kaybetmeden çevresiyle uyum sağlayan ve çeşitli iyilik hareketlerinde bulunanların içinde bulundukları yeni koşullara adapte olmaları diğerlerine göre daha kolay oluyor. Araştırmacılara göre insan sosyal bir varlık. Dolayısıyla yardımlaşma insanın doğasındaki birçok olumlu unsurları aktive ediyor. Örneğin yaşamın anlamını daha iyi anlamak gibi ya da sabahları daha anlamlı bir şekilde uyanıp güne başlamak gibi. Tüm bunlar da aslında arka planda kişinin kendisini diğerlerine göre daha iyi ve pozitif hissetmesini sağlıyor.
ZİNCİRLEME HALKA GİBİ
Birçok farklı araştırma iyilik görenlerin çevrelerine karşı nasıl olduklarını inceliyor. Çıkan ortak sonuçlar da iyiliğin aslında toplum içerisinde bir zincirleme halka gibi olduğunu ortaya koyuyor. Yani iyilik bulan iyilik yapıyor. BBC'deki bir araştırma kapsamında bir sosyal deney yapıldı. Bir bilgisayar odasında deneyden habersiz denekler vardı. Bilgisayarı bozulan kişiye ekipten olan bir kişi yardım etti. Ardından bir süre sonra ekipten olan kişi odadan çıktı. Sonrasında yine ekipten olan bir diğer kişinin de bilgisayarı bozuldu. Kendisine iyilik yapılan kişinin de hemen kalkarak ona yardım ettiği görüldü.
EN SON HABERLER
- 1 Ah nerede o eski bayramlar
- 2 Gençler estetik kurbanı
- 3 Gönlü yorgun insanların çağı
- 4 Başarısının sırrı gerçek oluşu
- 5 Şehirden kaçarken tarihe geçtiler
- 6 Yapay zeka destekli bilgisayarlar hayatımızı değiştiriyor
- 7 Çözmemiz gereken bir problem var: Empatiden yoksun öfkeli gençler
- 8 Ramazanın ruhuna işleyen gelenek meddahlık
- 9 Gerçek bir moda ikonu
- 10 Aşı reddi bebeği de toplumu da riske atar