Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

11 soruda iyi habercilik

Okurun en temel beklentisinin temel etik ilkelere ve meslek kurallarına uygun gazetecilik ürünlerini okumak olduğunu belirttim. Okurun beklentileri bu yönde olduğuna göre, gazetecilere, özellikle SABAH'ın cefakâr muhabirlerine 2010 için bazı ödevler düşüyor.
Ödevi kolaylaştırmak için, hazırda bir liste var. New York Üniversitesi Öğretim Üyesi, "Gazeteci Ne İçin Vardır?" kitabının yazarı Prof Jay Rosen, geçenlerde, etik kurallara uygun gazetecilik için sorulması gereken 11 soruyu yayımladı. Bu soruları, meslektaşım Zulal Kalkandelen'in izni ve çevirisiyle, onlarla burada paylaşmak istiyorum.
Temel amacınız, doğruyu söylemek ve gerçeği ortaya koymak mı?
Gerçeği söylemekle ortaya çıkabilecek ve temel amaçla bağdaşmayacak her türlü çıkar çatışmasını ortadan kaldırdınız ya da açığa vurdunuz mu?
Nerede durduğunuzun anlaşılması ve size güven duyulabilmesi için, bilinmesi gereken her şeyi söylediniz mi?
Bilgileri, aldatma, yalan ya da hile yöntemlerine başvurmadan mı topladınız?
Kaynak olarak kullandığınız herkese, kamu yararına çalışan bir gazeteci olduğunuzu açıkça söylediniz mi?
Kaynak olarak kullandığınız kişilerin güvenilir olduğundan emin misiniz?
Haberin öncesinde, haberi oluştururken ve sonrasında, haberinizde geçen her bilginin doğruyu yansıttığından emin olmak için, elinizden gelen her şeyi (gazetecilik ilkelerinin sınırları içinde kalarak) yaptınız mı?
Gerçekliği kanıtlanabilir bilgileri kullandınız mı? Yazdıklarınız, teorik olarak bir başkası tarafından da doğrulanabilir mi?
Özel kişilere zararı dokunabilecek bir haberi yapmadan önce, o konuda önemli bir kamu yararı olup olmadığını sorguladınız mı?
Kamunun haber alma hakkından başka bir amaca hizmet etmediğiniz doğru mu?
Kullandığınız materyallerin orijinalini kimden aldığınızı açıkça belirttiniz mi?

SABAH okurlarına, çalışanlarına ve yöneticilerine mutlu bir 2010 diliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA