Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Meğer, özürlü yasaları cezaevine uğramamış!

Geçen hafta Burdur ve Nevşehir cezaevinden mektup gönderen iki okurumun sorusuna 2022 Sayılı Yasa kapsamında "Tutuklu bile olsa özürlünün maaş alması engellenemez" başlıklı yazımda cevap vermiştim.
Bu yazımın ardından Nevşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurum Müdürü Hamit Karslıoğlu imzalı bir faks aldım. Gelen yazıda müdür şöyle diyor: ".... Kişi hükümlü sıfatını kazanırsa özürlü maaşı kesilir. Tahliyesinde takip edildiği takdirde yeniden bağlanır. Aksini belirten bir yaptırım varsa Kurum Müdürlüğü'ne bildirmeniz rica olunur."
Hiçbir yasal dayanağı olmadan ilgili ve yetkili kurumlardan değil de, cezaevi müdüründen yürürlükteki yasaya rağmen adıma gelen bu yazıyı okuyunca şaşırdım. Cevap yazmayacaktım. Ancak "İşgüzarlar daha fazla insanı mağdur etmesin" diyerek müdüre iki satır yazmam şart oldu.
11 yıldır engelli mevzuatları yazmama rağmen "Acaba gözümden kaçan bir durum mu var" diyerek önce özürlü maaşlarını bağlama konusunda birinci yetkili kurum SGK'yı, ardından Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nı, konunun uzmanı Av. Turgay Özcan'ı ve akademisyenleri aradım. Hepsinin cevabı "Hangi şartlar altında olursa olsun ister tutuklu, ister cezası kesinleşerek mahkûm olan özürlünün maaşı kesilemez" oldu.
Sayın müdürüme hatırlatırım. Bahsettiğiniz konu 33 yıl önce 1977'de çıkan bir yönetmelikte belirtilen "Mahkûm olan özürlüye, müracaat ettiğinde maaş bağlanmaz" hükmü idi. O yönetmelik hükmü de Ocak 1994'te yürürlükten kaldırıldı.
Şimdi kalkıp "Aksini belirten bir yaptırım var mı" diyeceğinize yazımda da belirttiğim 2022 Sayı Yasa'nın hükümlerine bir zahmet bakıverseydiniz. Kalkıp 16 yıl önce yürürlükten kaldırılan yönetmelik kapsamında "Hükümlü olan özürlünün maaşı kesilir" diyorsunuz. Eğer yetkiniz altındaki hükümlülere özellikle özürlülere yürürlükteki yasalara göre davranıyorsanız yandı keten helva...
Yürürlükteki yasalar açık. Kalkıp eski köye yeni adet getirmeyeyeltenmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA