Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Perde arkasında Ergenekon mu var?

17 Mayıs'ta, Ankara Tandoğan'da cumhuriyet mitingi düzenleniyor. Aynı gün, hem Demokrat Parti'nin, hem de Demokratik Sol Parti'nin kongreleri var. DSP genel başkan adaylarından biri de, Prof. Dr. Alemdar Yalçın. Yalçın'ın, Rahşan Ecevit'in işaret ettiği isim olduğu söylenirken, Ergenekon sanığı Tuncay Özkan ile yakınlığının da altı çiziliyor. Hatta, DSP'de, "Ergenekon uzantıları partiyi ele geçirmeye çalışıyor" sesleri bile yükselmekte.
Ne garip tesadüf ki, Demokrat Parti genel başkanlığına adaylığını koyan Hüsamettin Cindoruk için de benzer iddialar söz konusu. Meselâ, Aydın Menderes, bir basın toplantısı yaparak şunları söyledi: "Ergenekon'un avukatlığını DP'ye bulaştırmasın. CHP'ye gidip Deniz Baykal'ın yardımcısı olsun. Cindoruk'a verilecek her oy, darbeciliğe ve Ergenekon'a destektir."
Genel başkan adaylarının bazılarına "Ergenekoncu" denilmesinin sebebi, 2002'den itibaren Şener Eruygur'un, çeşitli toplantılarda bu özlemi dile getirmesi ve Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyetleri arasında da, bu hedefe yönelik arayışların bulunması. Sözgelimi, 19 Eylül 2003'te, Jandarma Genel Komutanlığı'nda Şener Eruygur ve bazı rektörler, "Merkez sağda lider olabilecek kişilerle irtibata geçilmeli, AK Parti içindeki mücadele izlenmeli" gibi kararlar almıştı. Cumhuriyet Çalışma Grubu, 28 Mart 2004'teki mahalli seçimler öncesinde, AK Parti'nin önünü kesmek amacıyla, "Erdoğan'ın küçük düşürülmesi, DYP kökenli AK Partililerin yeniden DYP'ye kazandırılması" şeklindeki bir planı benimsemişti.

***

Bence, Hüsamettin Cindoruk ve Alemdar Yalçın'ı "Ergenekoncu" diye yaftalamak doğru değil. Benzer hedefleri benimseyip, aynı istikamete gitseler, hatta zaman zaman dirsek temasında bulunsalar dahi, içinde "darbeci" çağrışımı olan bir sıfatı hak etmiyorlar.
Bu arada, Tansu Çiller'in de, Cindoruk'un genel başkanlığına karşı çıktığını söylemek isterim. Niçin mi karşı çıkıyor? Zira, o da, 28 Şubat sürecinde, Hüsamettin Cindoruk'un "kırık bir çizgisi" olduğunu düşünüyor. Cindoruk'un genel başkanlığını yaptığı Demokratik Türkiye Partisi'nin milletvekili transferinde oynadığı rolü unutmuyor. Çiller'e göre, "AK Parti'ye kızan, 28 Şubatçılara oy verir" düşüncesi yanlış. Millet, AK Parti'den daha özgürlükçü, daha demokrat bir partinin peşinde ve arayışında.
Cumhuriyet mitingini, AK Parti'ye beslenen korkuları, yeni siyasi arayışları, Pazar günü, öğlen saat 12.10'da ATV'de "Siyaset Kazanı" nda, Prof. Necla Arat (CHP), Prof. Burhan Kuzu (AK Parti), Prof. Yılmaz Esmer (Bahçeşehir Üniversitesi) ve Gültekin Avcı (Eski DGM Savcısı) ile tartışacağız. Bu heyecanlı tartışmayı sakın kaçırmayın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA