Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

145'inci madde değişsin

Anayasanın 145. maddesi muğlak. "Asker kişiler aleyhine" veya "askeri mahallerde işlenen" suçlar da, askeri suç kapsamında. Anayasa profesörü Ergun Özbudun haklı olarak soruyor: "Bir asker, bir diğer askerin evini soysa, karısını öldürse, bu, askeri suç olur mu?"
Suçun askeri mahalde işlenmesi de, tek başına, ona askeri suç niteliğini kazandırmaz. Çünkü diyelim ki komutanlarımız karargâhta toplandılar, hükûmeti devirme planı yaptılar; bunun için psikolojik harekât başlatmaya karar verdiler. Suç, askeri nitelikli sayılabilir mi? Muhatabı siviller; hükûmet, parlamento ve tabii ki hayatı değişecek olan sade vatandaş.
Prof. Özbudun başkanlığındaki heyetin hazırladığı 145. maddede, "askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili suçlar askeri suçtur" deniliyordu. "Askeri mahal" ve "asker kişiler aleyhine" unsurları çıkarılmış, kapsam daraltılmıştı. Gene aynı şey yapılabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA