Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Anayasa Mahkemesi ve CHP

Torba kanun geçtiği takdirde, hâkim ve savcılar dahil bütün kamu görevlileri aleyhinde doğrudan tazminat davası açılamayacak. Devlet ya da kamu kurumu muhatap alınacak. Daha sonra, ilgili kişiye rücu edilebilecek. CHP, kanun TBMM'den geçtiği takdirde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Oysa anayasanın 3 maddesinde kamu görevlilerinin değil devletin sorumlu olduğu belirtiliyor.
Anayasanın 19. maddesinde, "Kişi hürriyetinin ve güvenliğinin esasları" sıralandıktan sonra, "Bu esaslar dışında bir işleme tâbi tutulanların uğradıkları zarar devletçe ödenir" denilmektedir.
Anayasa madde 40: "Kişinin, resmi görevliler tarafından vaki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar, devletçe tazmin edilir.
Devletin sorumlu olan ilgi görevliye rücu hakkı saklıdır."

Anayasa madde 129: "Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla, ancak idare aleyhine açılabilir."
Anayasa Mahkemesi, eğer anayasa hükümlerini esas alarak karar verecekse, CHP'nin başvurusunu reddedecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA