Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Gül siyasete dönecek mi?

Abdullah Gül, en merak edilen soruyu Kanal 24'te cevapladı. Ama yeniden siyasete dönüp dönmeyeceği hususunda ser verdi sır vermedi: "Siyasetle ilgili hesabım yok; beklenti içinde değilim. Siyasetten geçtim de geldim" dedi. "Bitirdim mi demek istiyorsunuz" sorusu karşılığında ise, gene "Böyle bir niyetim, beklentim yok" şeklinde konuştu.
Bazı gazeteler bu sözleri "Dönmem" sinyali olarak değerlendirmiş. Ben o kanaatte değilim. Gül, farklı bir şey söyleyemezdi. "Gözüm Başbakanlık koltuğunda" mı demesi bekleniyordu? İlk günden itibaren, Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olacaksa, Abdullah Gül'ün, -tabii seçimleri kazanmak şartıyla-, Başbakanlık koltuğuna oturacağını düşünüyorum.
AK Parti tüzüğü, kişilerin ancak 3 dönem üst üste milletvekili seçilmesini öngörüyor. Elbette tüzük, istenirse değiştirilebilir. Ama Tayyip Erdoğan, tüzükteki bu düzenlemeye dayanarak, "Bir daha seçimlere girmeyeceğim" dedi; bu vaadini mutlaka tutacaktır. O böyle davranırken, başkalarının tüzük değiştirerek kuralı ortadan kaldırması, sıkıntı yaratır; söz konusu ilkenin korunacağı kanaatindeyim.
2014'te, kamuoyu araştırmaları güçlü bir konumda bulunduğunu gösterirse, Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olur. Aksi takdirde, AK Parti Genel Başkanlığı'nda kalır.
Bu noktada iki ihtimal üzerinde duruluyor: 1) 2014 Mart'ında mahalli seçimler var. Aynı yılın Ağustos ayında da Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Demek kamuoyu araştırmalarından da öte, mahalli seçimler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması hususunda bir işaret verecektir. Genel seçimler, 2015'ten 2014'e alınabilir. Alınırsa, Gül, partinin başında, erken seçimlere girer. 2) Ve ikinci ihtimal... Alınmazsa, bir yıl sürecek geçici bir dönem söz konusu. Çünkü, başbakanlık koltuğuna oturmak için milletvekili seçilmek gerekiyor. 2014 Ağustos'unda cumhurbaşkanlığı süresi dolan Gül, 2015 seçimlerini beklemek zorunda. Bu süreyi, beklerken, AK Parti'de olağanüstü Kongre toplanır ve Gül'ü Genel Başkanlığa seçer. 2015'teki genel seçimlere kadar Başbakanlığı ise, Bülent Arınç yürütür. Genel seçimler erkene alınırsa, Bülent Arınç'ın Başbakanlığı'nda geçici bir döneme ihtiyaç duyulmayacaktır.
2015 seçimlerinde çok sayıda kıdemli AK Parti milletvekili parlamento dışı kalacak. Bunların arasında Bülent Arınç da var. 2015 sonrası için şöyle bir formül de benimsenebilir: Bülent Arınç, Genel Başkan; Abdullah Gül -AK Parti'nin seçim kazanması şartıyla- Başbakan.
Abdullah Gül'ün Kanal 24'teki konuşmalarını, siyasete veda gibi değerlendirmiyorum. Tayyip Erdoğan ayrıldıktan sonrası mutlaka kendisine yoğun bir talep gelecek. O da, bu ısrarlı çağrıları reddetmeyip, parlamentoya dönecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA