Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Prada gerçeği!

Bir türlü mağazasını açamasa da Prada'nın kendisinin İstanbul'a mağaza açarak gelmek istemesi, bana otomobil sektöründe yaşananları hatırlatıyor.
Ne olmuştu biliyor musunuz? Önce yerli firmalar akla karayı seçmiş, Tofaş ve Renault'nun dışındaki yabancı otomobil markaları için de yoktan bir pazar oluşturmaya çalışmış, bunun için müthiş reklam harcamaları yapmış, müşterilerle tek tek ilgilenmişti. Sonra da Türkiye'de yerlinin yanında ithal otomobile olan talep adeta patlamıştı. 1990'ların ikinci yarısı, 2000'lerde pek çok altın yıl yaşanmıştı.
Peki sonra ne mi olmuştu? Birer birer otomobil markalarının sahipleri, Türkiye'de kendilerini temsil edenlerden temsilcilikleri almaya ve bizzat gelmeye başlamışlardı. Türk pazarındaki karı paylaşmak istemiyor olabilirlerdi.
İşte şimdi yıllarca Boyner Holding'in Beymen mazaları içinde başarılı bir şekilde sattığı Prada da karar verdi ve Abdi İpekçi'de sıfırdan yapılan yeni bir binada Prada açacağını duyurdu.
Hoş kriz nedeniyle Prada bir türlü kapısını açamıyor ama olsun, yakında bu mağaza açılacak. Bu sektörü yıllardır takip eden biri olarak doğrusu bana çok ilginç geldi. Çünkü Cem Boyner ile yaptığım çok çeşitli sohbetlerden hatırlıyorum ki Prada'nın Avrupa'da en iyi ciro yaptığı ülkelerden biri Türkiye idi ve bunu da başaran Boyner Holding'in Beymen'iydi. 2005 yılında Cem Boyner, Prada'nın en iyi satış yaptığı 9 ülkeden birinin Türkiye olduğunu ve o yıl için Beymen'in Prada satın almasının 9 milyon YTL (TL) olduğunu söylemişti bana. Nitekim de bunu sütunlarımda yazmıştım.
Ama sanırım Prada, bir temsilcinin yanı sıra kendisi de bizzat İstanbul pazarında olmak istedi.
Geçen hafta Ümit Boyner ile Avrupa Birliği sohbeti yapmak için buluştuğumda, perakende de neler olup bittiğini de konuştum ve de büyük cirolarla sattıkları Prada'nın şimdi İstanbul'da mağaza açmasına, 'Niye geldiler, bin ne güzel satıyorduk' gibi bir yorumda bulunup bulunmadıklarını sordum. Şöyle dedi:
"Valla demiyoruz. Açmadılar mağazalarını henüz. Biz sadece Nişantaşı'nda Prada satmayacağız, çünkü karşımızda açılıyor Prada mağazası. Diğer mağazalarımızdaki Prada satışımız devam edecek. Bundan sonra ne olacağını yaşayarak göreceğiz tabii. Bize gelen müşteri, bizim seçtiğimiz koleksiyona geliyor.
Bu bir tercih meselesi. Sadece o markaya gitmek isteyenler, her şeyini görmek isteyenler Prada mağazasına gitmek isteyebilir. Ama bizim müşterimiz onlar için yaptığımız Prada seçiminden ürün almaya geliyor. Bizim için Prada tek bir marka. Bakarsanız markaların iyi ve kötü sezonları var. Bizim çok iyi ciro yapan başka markalarımız da var. Bizi çok etkileyeceğini sanmıyorum Prada'nın gelişinin."
Şimdi ben merakla, ekonomik kriz falan dinlemeyen marka tutkunlarının Prada mağazasından mı yoksa Beymen içindeki Prada'dan mı daha çok alışveriş yapacağını merakla bekliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA