Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zeytin gibi DNA'sıyla oynanmamış bir ürüne sahibiz!

Haftasonu Ayvalık'ta yapılan zeytin hasadında Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Türkiye'de 70 milyon yeni zeytin ağacı dikildiğini söyledi.Türkiye'de şu anda 150 milyon zeytin ağacı olduğu sanılıyor ve bunların 107 milyonunun da meyve verdiği söyleniyor.
Biraz sevinmeli mi bilmiyorum ama Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimi yılda 1 kilodan 1.5 kiloya çıkmış. Avrupa Birliği'nde bu rakam 15-16 kiloları bulduğu için ben açıkçası sevinemiyorum.
Zaten Rahmi Gençer de 'Zeytini, zeytinyağını önce biz yemeliyiz, sonra ihraç etmeliyiz' demeye getiriyor. Bir de zeytincilerin habire bir biriyle didişmesinin, tartışmasının zeytinyağı tüketimine bir faydası olmadığını söylüyor. Gençer, 'Zeytinyağcıların geçimsiz bir grup olduğunu göstermek kötü. DNS'sıyla oynanmamış bir ürüne sahibiz. Niye bunu vurgulamıyoruz' diyor.
Haksız değil. Genetiğiyle oynanmış gıdalar etrafımızı sarmışken, biz en iyisi zeytine sarılalım. Sanırım, bugün yüzde 45'e varan vergi yüzünden Türk zeytinyağını pahalı bulup alamayan AB ülkeleri de yakında Türk zeytinyağına sarılacak.
Öğreniyoruz ki hala zeytinyağının tonunda tam 1120 euro vergi var ve bu vergi Türk zeytinyağını AB'de rekabet dışı bırakıyor. Üç yıl aradan sonra katıldığım Ayvalık'taki zeytin hasadında başta Salih ve Sezai Madra ve Kürşat Ailesi olmak üzere Ayvalık'ın ünlü zeytinyağcı aileleriyle, yöre halkıyla bir araya geldik ve zeytinyağındaki son gelişmeleri konuma fırsatı yakaladık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA