Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Şekip Avdagiç, 2010’da Kültür A.Ş’yi niye savundu?

Önce Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı adına 2010'a katılan Faruk Pekin ve Tarih Vakfı temsilcisi olarak ajansta yerini alan Halim Bulutoğlu istifa etti. Ardından da son olarak Büyük Etkinlikler Koordinatörlüğüne getirilen Serhan Ada, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'ndan istifa etti. Kamuoyunda bu istifalar, 2010'un sivil toplumu tasfiyesi diye yorumlandı ve tepki çekti.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkanti Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç, benim de aralarında olduğum küçük bir grup gazeteciyle bir araya gelmek isteyince hemen kabul ettim ve önceki akşam saatlerce ajansın yaptıklarını, yapamadıklarını ve bu istifaların perde arkasını konuştuk. Daha doğrusu biz gazeteciler hızımızı alamayıp Avdagiç'i sıkıştırdık, o da ajans başkanı olarak bir anlamda hem yaptıklarını savundu hem de kendi tarafından olayların nasıl göründüğünü anlatmaya çalıştı. Bu görüşmeden çıkardığım izlenim, notlar ve tespitler şöyle.

Rezervasyon yapmamış!
* Şekip Avdagiç, bir yurtdışı seyahatindeyken kendisini arayıp, "Ben gidiyorum" diyen Serhan Ada'nın ajanstan ayrıldığına inanmak istememiş. "Sandım bir yerden bir yere gidiyor. Açıkçası Ada'nın ayrılmasına üzüldüm" diyor.
* Serhan Ada üstlendiği görevini yerine getirirken büyük açılışla ilgili önemli bir noktayı atlamış. Sütlüce Kongre Merkezi'nden açılışın gerçekleşeceği tarih olan 16 Ocak için rezervasyon yaptırmadığı ortaya çıkmış. Son ana kadar bu konuyu anlatmayan Avdagiç biz çok sıkıştırınca, "Ama lütfen! 6 aydır o makamda oturan arkadaşımız protokol açılışı netleşen organizasyonun rezervasyonunu dahi yapmamış. O tarihte Walt Disney'in bir gösterisi olacaktı. Benim Walt Disney'i bir hafta kaydırabilmek için neler çektiğimi bir ben bilirim" deyiverdi.
* Açılış Kültür A.Ş'ye verildiği için çok tepki çekiyor. Avdagiç ise açılışta Serhan Ada tarafından belirlenen konseptin realize edildiğini söylüyor. Yani yeni bir şey eklenmemiş. Açılışı yapması kararlaştırılan Kültür A.Ş'yi ise çok makul bir fiyat teklif ettikleri için seçtiklerini söylüyor. Ama bu arada o makul fiyatı bizimle paylaşmıyor. Diğer teklif veren guruplar için ise, "Fiyat taslakları ortaya çıkınca biz açıkçası korktuk!" diyerek yüksek fiyatlara vurgu yapıyor.

Gül ve Erdoğan sürprizi
* 2010 açılışında Haliç boyunca Alibeyköy'den Sarayburnu'na kadar olan alanda ses ve ışıklı görsel bir şölen yapılacak. 3 bin 400 davetli önce salonda konuşmaları ve Yekta Kara'nın sanat performansını izleyecek, sonra terasa çıkıp bu gösteriyi seyredecek.
* Sütlüce'de açılış yapıldığı esnada İstanbul'un aralarında Kadıköy, Taksim, Kartal; Pendik ve Küçükçekmece'nin de olduğu 6 yerinde eş zamanlı konserler düzenlenecek.
* Ajans 2010 için somut yaptığı projeler arasında Topkapı Sarayı'ındaki 12 projeyi ilk sıralarda gösteriyor. Mesela sarayın ana giriş kapısı ajansın desteğiyle restore edilmiş.
* Ender bir durum olduğu için önemli. İkisi de yani Cumhurbaşkanı Gül de Başbakan Erdoğan da açılışa katılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA