Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tutku varlıklarına yatırım yapan % 15 kazanacak!

Size desem ki eski para, antika ya de resim koleksiyonundan olusan bir fon var. (Ismi Emotional Assets Fund.) Türkçeye Tutku Varlıkları Fonu olarak çevrilmis. Ve siz bırakın geleneksel yatırım araçlarını, tasarrufunuzu bu fona yatırın, pisman olmayacaksınız! Evet, tam yüzde 15 getiri elde edeceksiniz!.. desem, büyük bir olasılıkla ilk basta inanmayacaksınız, degil mi?
Ekonomi dünyasında olan biteni az çok bilen herkes sunu biliyor ki, 20 yıllık dönemde hedge fonlar, Amerikan bonoları ya da Amerikan gayri menkul sektörü gibi geleneksel yatırım araçları en fazla yıllık yüzde 8-9 seviyelerinde bir getiri sagladı! Nasıl olabilir de örnegin fotograf alanındaki yatırımların getirisi yüzde 12'leri bulabilir?

Yapı Kredi aracı

Dogrusu Bernard Duffy ile tanısıncaya kadar ben de inanmamıstım. Nasıl olabilir ki? Hem kim böyle bir fon olusturmus? Kim hangi sanat eserinin ya da antikanın yüzde 15 degerlenecegi bir portföy olusturmus, bunu nasıl yapmıs? Aklımdan biri sürü soru hızla geçiyordu ki Duffy karsımıza oturdu ve bir bir anlatmaya basladı.
Önce size Bernard Duffy hakkında kısa bir not ileteyim. Türkiye'ye asina bir kisi o. Çünkü dünyanın en prestijli dergilerinden olan Euromoney'deki görevi nedeniyle özellikle 1990'lı yıllarda sık sık Türkiye'ye seyahat etmis bir ekonomist.
Her nasılsa sonra birden ilgi alanına tutku varlıkları girmis. Önce kisisel olarak sanata yatırım yapmaya baslamıs. Ardından da tutku varlıklarının bir yatırım sınıfı olarak kabul edilmesi için 2008 yılında Emotional Assets and Research sirketini kurmus.
Dört hafta önce kurulan The Emotional Fonu'nun da yönetici ortagı olmus.
Peki Duffy Türkiye'ye niye geldi ve biz küçük bir grup gazeteci kendisiyle niye bulustuk diye merak ediyorsanız, onu da söyleyeyim. Bir ilki gerçeklestirip, 2007 yılından itibaren müsterilerine sanat danısmanlıgı yapan Yapı Kredi Bankası, Duffy'den müsterilerine yeni yatırım araçlarını anlatmasını istemis.
Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik'in girisimiyle Istanbul'da bir konferans veren Duffy, sanata ilgi duyan banka müsterilerine geleneksel yatırım araçlarının yanı sıra neden tutku varlıklarına yatırım yapmalarını tavsiye ettigini anlatmıs.
Tutku varlıkları derken, yaklasık 15 ayrı daldan söz ediyoruz tabii. Yani sanat eserlerinden, klasik otomobillere, eski paralardan, saraba, antikadan, mücevhere, puldan müzik aletlerine, tasarım objelerinden ilginç mimarisi olan binalara kadar çok genis bir yelpaze bu.
Duffy özetle sanata yatırım yapanın kazanacagını rakamlarla anlatıyor. Gelismis olan ülkelerde olan su. Varlıklı insanlar yatırımlarını daha çok sanata kaydırmaya baslamıs.

35 milyon dolar

Peki Türkiye ile bu fonun ilgisi ne? Türkiye'de çagdas sanata olan ilgi son zamanlarda yükseliste. Öyle ki Mavi Senfoni isimli eseri 2.2 milyon liraya satılınca ressam Burhan Dogançay bir anda yasayan en pahalı ressam haline geliverdi. Contemporary Istanbul'a olan ilginin büyüklügü ortada.
Iste genç girisimciler, parası olanlar gelismis ülkelerde oldukları gibi farklılasabilmek için bizde de koleksiyoner olmaya çalısıyor. Bu insanların bir çogu da aynı zamanda banka müsterisi. Bu kadar tutkuyla baglı oldukları koleksiyonerliklerini yatırıma dönüstürmeleri için de Yapı Kredi Bankası onlara seçenek sunuyor.
Özetlersem, 100 bin sterlinin üzerinde parası olanlar isterlerse bankaları kanalıyla tutku varlıkları fonuna yatırım yapabilecek. Duffy, 2010 yılında bu fonun 35 milyon dolarlık bir büyüklüge ulasmasını bekliyor.
Yukarıda sözünü ettigim 15 alandan olusan tutku varlıkları pazarının yaklasık büyüklügünün 15- 20 milyar doları buldugu göz önüne alınacak olursa, Duffy'nin olusturdugu bu fonun hızla büyümemesi isten bile degil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA