Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hugo Boss, İzmir'de günde 75 km uzunluğunda kumaş kullanıyor!

İstinye Park'ı İstanbul'un buluşma noktalarından biri haline getiren Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım ile bir öğle yemeği için buluştuğumuzda iki de misafirimiz olduğunu bilmiyordum.
İzmir'deki fabrika kuran Alman moda devi Hugo Boss'un Yönetim Kurulu Üyesi Christoph Auhagen ve Türkiye CEO'su Sezai Kaya.
Auhagen, başta İstinye Park'taki olmak üzere Hugo Boss'un mağazalarını dolaşmaya gelmiş. Anladığım kadarıyla Nişantaşı'nda da bir mağaza istediklerinden çevreyi gezmek istemiş. "Türkiye'deki fabrikanın üretiminden ve satışlardan memnun musunuz" diye sordum. "Hem de çok. Son derece iyi bir pazar" cevabını aldım.
Birkaç yıl önce Permira adındaki özel bir yatırım fonu tarafından çoğunluk hissesi satın alınan Hugo Boss yılda 2 milyon adetten fazla takım elbise yapıyor ve toplamda 40 milyon adet moda ürünü satıyor.
İzmir'deki fabrikayı kuran Sezai Kaya, Hugo Boss'un bu tesislerde takım elbise, gömlek, bayan dış giyim kategorilerinde toplam ihtiyacın yarısını karşıladığını söyleyince şaşırıyorum. Öyle ki İzmir fabrikasındaki 3 bin 500 kişi ile günde 75 kilometre kumaş ve malzeme kullanarak 18 bin parça üretim yapılıyormuş. Hugo Boss'un cirosu 1.7 milyar euroyu bulurken, İzmir'deki fabrikanın cirosu da 110 milyon euroyu geçmiş. Düşünün bu fabrika Hugo Boss grubu içinde, 'Endüstriyel know-how merkezi' olarak öyle önemli bir konuma gelmiş ki, Sezai Kaya, diğer üretim merkezleri için bir bilgi kaynağı haline geldiklerini, örnek model olduklarını anlatıyor.
Hal böyle olunca Hugo Boss için Türkiye'deki yatırımın önemi daha da artıyor. Bugün İstanbul'da 2, Ankara ve İzmir'de 1'er toplam 4 mağazası olan şirket, üç yıl içinde Türkiye'de 15 mağazaya çıkmayı hedefliyor.

Ya bir Türk şirketi satın alırsa?

Yabancı basında son zamanlarda Hugo Boss'un çoğunluk hisselerini kontrol eden Permira'nın markayı satacağı yolunda haberler yer aldığını bildiğimden yakın bir zamanda bir satış bekleyip beklemeyeceğimizi Christoph Auhagen'e soruyorum ama bir cevap alamıyorum.
Türk şirketlerinin güçlendiği bir döneme girdiğimizden olacak, gördüğüm en iyi ortaklar diyebileceğim Yıldırım ve Kurşun'a, "Gidip de siz satın olursanız, Türkiye'nin havası artar" diye espriyle karışık soruyorum ve gülerek "İleride neden olmasın" cevabını alıyorum. Tabii şu anda Yıldırım ve Kurşun meşguller. İki yeni alışveriş merkezi projesi var masalarının üstünde.
Bu arada bildiğim kadarıyla Pirimera'nın kısa vadede Hugo Boss'u satmak gibi bir niyeti yok. Ne de olsa şu anda markanın piyasa değeri 1.1 milyar eurolarda ki bu Permira'nın birkaç yıl önce verdiği fiyatın altında.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA