Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

7 bin endekste 2 milyon, 57 binde 200 bin yatırımcı var

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) arasında yıllardır süren çekişme bitmiş görünüyor.
Şimdilik işbirliği haberleri geliyor. SPK ve İMKB, "Halka arz seferberliği" başlatıyor. Bu işbirliğiyle ilgili olarak salı akşamı Feriye Lokantası' nda SPK Başkanı Vedat Akgiray veİMKB Başkanı Hüseyin Erkan' la bir araya geldik.
Her iki başkandan halka arz seferberliğini dinledik.

***
İkisi de halka arzda "Türkiye modelini" yaratmaya çalışıyor. 5-6 Mayıs'ta İstanbul'da yapacakları "Halka Arz Seferberliği" zirvesinden umutlular. Zirveye 2 bin şirketi davet etmişler. Yaklaşık 700 şirket katılacağını bildirmiş. Bin şirketin geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Hedef, Türkiye'nin en büyük bin şirketinin 300'ünü İMKB'de görmek.
***

Ancak kazın ayağı öyle değil.
Her şeyden önce SPK ve İMKB başkanlarının omuzlarında geçmiş dönemlerden gelen ciddi hasar var. Piyasa bir türlü güven bunalımını aşamıyor. İMKB 100 Endeksi 60 bine dayanmış olmasına rağmen borsada yerli yatırımcı yok.
Piyasa, hem işlem gören menkul kıymet, hem de kurumsal yatırımcıyı yönlendiren fonlar bakımından "banka" ağırlıklı.
SPK Başkanı Akgiray durumdan rahatsız. Zaman zaman piyasa için "Bankaların oyuncağı" diyor.
Yanlış mı?
***

Bugün İMKB'de binlerce şirketimiz işlem görmeliydi. Yabancı yatırımcının yüzlerce şirkete yayılmış yatırımları olmalıydı. Yabancılar milyarlarca dolarını 5-10 şirkete değil, yüzlerce şirketimize yatırmalıydı. Böylece toplumsal, siyasal, finansal, ekonomik risklerimizi dağıtmış olurduk.
***

Oysa biz cam vazoyu kırdık, yatırımcı haklarını koruyamadık. Türk halkı kaybetti ve borsayı terk etti. İMKB 100 Endeksi 7 bin iken 2 milyon, 57 bin iken 200 bin yatırımcısı var.
Bu Türkiye'ye yakışır mı?
Piyasa sıkışmış. Bu manzara değişmeli. İMKB, şirketlerin boy göstermek için yarıştıkları bir arenaya dönüşmeli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA