Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Quo Vadis Karamehmet?

Bu yazının başlığı kimseyi şaşırtmamalı! Londra'da yaşayan ve uluslararası arenada kendisinden "Enerji diplomatı" diye söz edilen bir haber kaynağım arayıp konuyu anlattığında bu başlığı buldum. "Quo Vadis?" yani "Karamehmet nereye?" demekten kendimi alamadım.
Bugün Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Kuzey Irak yolculuğuna odaklanıyoruz. İstanbul ve İzmir'de elektrik, Ankara'da da gaz ihalesini alıp, hepimizi şaşırtan Karamehmet, yine şaşırtıcı bir hamle yapıyor!..
Karamehmet, Kuzey Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi ve Norveçli DNO ile ortak olduğu Genel Enerji'deki hisselerini satışa çıkarmış.
Satış için JP Morgan ile anlaşma imzalamış. Hem ortaklarına hem de Erbil'e vedaya hazırlanıyormuş!

***

Haberi duyunca vakit kaybetmedim.
Genel Enerji'yi arayıp detayları öğrenmek istedim. Bilgi almak mümkün olmadı.
Herkesin Kuzey Irak'a koştuğu, işadamlarının yatırım yapmak için çırpındığı bir dönemde Çukurova Holding'in patronu Karamehmet, gerçekten Kuzey Irak'tan çekiliyor mu? Acaba bu çekilme siyasi bir tercih mi? Yoksa ekonomik bir karar mı? Ya da bölgede değişen dengeler mi?
İşin aslını merak ediyorum.
O yüzden detayları Türkiye ayağından öğrenmek yerine, rahmetli İhsan Doğramacı' nın ablasının oğlu, Kuzey Irak Kürt Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Sinan Çelebi'den almak isterim. Çünkü Karamehmet'in Irak hikâyesi ve Kürt Federasyonu'nda petrol çıkarma yolculuğu, bizim gibi petrol oyununda büyük pastadan pay almayı bilmeyen ülkeler için ders niteliğinde.
Bu arada, iki yıl önce Bağdat'ın Milli Petrol Şirketi SOMO'ya karşı Erbil'de kurulan KOMO'nun bu işe ne diyeceği de önemli...
***

Irak'ı ve gelişmeleri yakından izleyen biri olarak Kürt Bölgesi'ndeki en güçlü petrol rezervlerine sahip, Kerkük'e sınırı olan "Tak Tak" bölgesini hiçbir işadamının kolay kolay bırakacağına inanmıyorum.
Hakkını teslim edelim.
Karamehmet, cesur bir işadamı.
1990'lı yıllarda çatışmaların göbeğinde Saddam'ın petrol aranmasına izin vermediği bir dönemde kalktı, Kürt Bölgesi'ne gitti. O dönem bölge Talabani'nin kontrolünde olduğu için kurduğu şirkette Talabani'yle ortak oldu. Risk aldı, risk yönetti. Petrol sahasındaki mayınları temizledi. Ama sonunda petrolü çıkarmayı başardı. Kısa süreliğine de olsa, çıkan petrolü Kerkük-Yumurtalık Hattı'ndan Türkiye'ye taşıdı.
Karamehmet'i kutlayalım.
Bununla birlikte aradığımız sorulara da cevap bekleyelim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA