Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Elektrikli Fluence sigortaları attırdı

Geçen hafta kapılarını açan dünyanın en büyük otomobil fuarı Frankfurt'ta, Türkiye açısından birçok ilk yaşandı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, fuarı ziyaret edip Türkiye'de üretim yapan markaların standlarını gezdi. Ankara'nın otomotiv sektörünün arkasında olduğu ve desteklediği mesajı verildi. Böylece bir ilk yaşandı.
Fuardaki en önemli gelişmelerden biri de iki bakanın yaptığı basın toplantısında Bursa'da seri üretimi başlayan Fluence'ın elektrikli versiyonunun da yine Bursa'da üretileceği müjdesini vermeleriydi. Toplantıda aracın ne zaman üretileceği ne kadar yatırım yapılacağı gibi detaylar Oyak Renault yetkilileri tarafından cevaplandı.
Türk basın mensupları bu haberi İstanbul'a geçtikten saatler sonra bir başka gelişme yaşandı. Fransız tarafı elektrikli Fluence için henüz karar verilmediğini açıklayarak kafaları karıştırdı.
İşte tam o anda Fluence'ın sigortaları attı. Bakanların basın toplantısında sessiz kalan Fransızlar, neden böyle bir açıklama yapmışlardı? Zaten Fluence'ın elektrikli versiyonunun Bursa'da üretileceği bilinen bir şeydi. İki hafta önce de Bursa'da Fluence'ın Türk basın mensuplarına tanıtıldığı toplantıda, elektrikli Fluence'nin 2011'de üretileceği açıklanmıştı. Ayrıca, mart ayında sadece SABAH gazetesinde çıkan bir haberde de Renault'nun elektrikli araç projesiyle ilgili detaylar ilk kez yer almıştı. Oyak Renault CEO'su Tarık Tunalıoğlu, Bursa'nın elektrikli araç konusunda Renault dünyasında önemli bir rol üstleneceğini müjdesini aylar öncesinde vermişti.

Sendika baskısı

Peki ne olmuştu da, Fransızlar bu haberin Frankfurt'ta açıklanmasından rahatsız olmuşlardı? Nedenini bilmiyorum. Sadece tahminde bulunabilirim. Renault, aldığı yatırım kararlarından dolayı Avrupa'da hükümetlerin ve sendikaların büyük tepkisini çekiyor. Fransa ve İspanya, Renault'nun üretimini Türkiye'ye kaydırmasından rahatsızlar. Böyle olunca, Renault da, son ana kadar yatırım kararlarını açıklamaktan kaçınıyor. Umarım bu sefer de böyledir. Altında başka bir neden yoktur. Yoksa hem bakanlar hem de açıklamaları haber yapan gazeteciler olaya Fransız kalacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA