Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kuban yazar, Hasol basar

Ünal Özüak/ Kitap

Mimarimiz mimari olalı böyle mezalim görmemiş, onun Doğanlardan çektiğini Orhan Veli'nin şiirindeki Süleyman Efendi nasırdan çekmemiştir.
Şaka bir yana,Türk Mimari yazınına aydınlatım için doğan iki büyük dev usta Doğan Kuban ve Doğan Hasol yarım asırı hayli aşkın bir süredir en önemli mirasımız Osmanlı ve Cumhuriyet'imizin mimarisini bize ve dünyaya tanıtımda eşi bulunmaz hizmet yarışındadırlar.
Bu ülkede mimar olmuş ve olacaklar kocaman teşekkür borçludurlar bu iki büyük bilim ve yayım adamına. Haklarını üstadların kitap külliyatından bir set alıp başucunda bulundurarak öderken aslında kendilerine büyük iyilik ederler.
İddialı konuşuyorum; Doğan Hasol'un YEM (Yapı Endüstri Merkezi) Yayıncılık' tan basıp yaydığı mimarlık kültür ve pratiği veri tabanına sahip olmayan mimar yarım mimardır.
İkili; Doğan Kuban hocanın eserinden, Adair Mill'in mükemmel akademik çevirisiyle İngilizce basılan "OTTOMAN Architecture" kitabıyla kreşendo yapmış, bütün zamanlarının en mükemmel eserini yaratmışlar. 720 sayfa 1000 illüstrasyon, Cemal Emden'in ödül kazanmış fotoğrafları eşliğinde Osmanlı Mimarisi eserleri ve mimari pratiği üzerine bugüne kadar yazılmış en kapsamlı 4 kitabı tek çatı altında toplamışlar.
Mimar Sinan öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılan kitapta kutsal topraklar Mekke, Medine, Kudüs ve Kahire'deki Osmanlı Mirası planları ve resimleriyle, dönemin diğer mimari eserleriyle karşılaştırılarak, gözler önüne seriliyor. İkinci bölümde ise Osmanlı dini ve sivil mimarisinin bugünün Batı coğrafyasında yer alırken yaşadığı değişim ve etkileşim incelenirken, başka yerde bulamayacağınız bilimsellikte, mükemmel yorumlarla irdeleniyor.
YEM Yayınları bu yaz gene aynı ekip çalışmasıyla, Anadolu'daki Görkemli Selçuklu Mirası Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi'ni "Cennetin Kapıları/ Gates of Paradise" kitabında okurlarına sundular. Daha önce hiç sergilenmemiş fotoğraflar ve Prof. Doğan Kuban'ın bu kitap için kaleme aldığı özgün metinler bu anıt yapıyı tanıtıyor.
Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla Dünya Sanat Tarihinde Türkiye Ortaçağ Sanatı'nın en önemli eseri olarak kabul ediliyor.
Yapının detaylarındaki ihtişamı gözler önüne sermek amacıyla devasa boyutlardaki fotoğraflarla önce İstanbul'da ve ardından TC Kültür Bakanlığı ile İKSV işbirliğiyle Paris, Metz, Famek, Strazburg ve Brezilya'da sunulan "Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi Sergisi" 2010 yılı sonuna kadar UNESCO Paris Merkezi'nde sanatseverleri bekleyecek.
YEM YAYINLARI
www.yemkitabevi.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA