Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

510 milyon dolara aldığı santrallar için '300 milyon dolara kurardım' dedi

Tamam serbest piyasa ekonomisi. 2008'de kimse Zorlu'ya 510 milyon dolara Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret'e ait 9 santralı almaya zorlamadı.
Ama işte özelleştirme ihalesi sırasında rekabet fiyatı öyle yükseltti ki Zorlu 510 milyon dolar teklif edip, santralların sahibi oldu.
Buraya kadar her şey normal. Beni şaşırtan, önceki gün enerji sektörünün geleceğini konuşmak üzere buluştuğumuz Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa'nın, 'Şu anda biz bu 9 santralın tamamını sıfırdan yapıyor olsak harcayacağımız para 300 milyon doları geçmez!' cümlesi.
Haliyle ağzımdan, 'Nasıl yani' diye bir şaşkınlık ifadesi çıkıveriyor. Murat Sungur Bursa da izah etmeye başlıyor. 'Biz bu parayı geçen yıl verdik. Açık arttırmayla fiyat yükseldi. Tamam biz önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarının yüksek gideceğini düşünüyoruz.Ama fiyatın bu kadar yukarı çıkması uzun vadede kamunun zararına oluyor. Anlatamadığımız bu!'
Yani bizler bravo, Özelleştirme İdaresi iyi bir fiyattan satış yaptı derken, alıcılar diyor ki boşuna seviniyorsunuz, devlet boşuna seviniyor. Uzun vadede bunun faturası halka çıkacak!
Elektrik faturası yükselecek!
Bürokrat geçmişi olan Murat Sungur Bursa, uzun bir süredir her yerde özelleştirme ihalelerinde yüksek rakam çıkmasının pek çoklarını sevindirmesini yanlış bulduğunu söyleyip duruyor:
'Ben diyorum ki devletin maksimum menfaat sahibi olması, uzun vadede kamunun zararına olacak. Çünkü biz bu maliyeti mutlaka bir yerden çıkaracağız."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA