Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Hukukun hukuksuzluğu..

Bu ülkenin Ceza ve Usul yasalarının baştan aşağı elden geçmesi lazım ki, uygarlaşalım, çağdaşlaşalım.. Eski Adalet Bakanı sevgili dostum M. Ali Şahin'e bu konunun ne kadar önemli ve acil olduğunu bir türlü anlatamadım.. Yeni bakan Sadullah Ergin dilerim anlar.. Dilerim derhal bir komisyon kurdurur ve çalışmaları başlatır..
Vatandaşın bu ülkede hukuka ve adalete inancı giderek zayıflıyor.. İnsanlar neyin niçin olduğunu anlamakta güçlük çekiyor, bu yüzden yarınlarından şüpheye düşüyorlar.
Hukuk ve adalete güven azaldı mı, karmaşa başlar.. İpler kopar, tamiri güç zararlar doğar..

***

Şimdi bakın..
Meslektaşımız Aylin Duruoğlu günlerdir tutuklu.. Niye?.. Terörist Orhan Yılmazkaya ile sınıf arkadaşı ve meslektaş onun için..
Böyle gerekçe mi olur?..
Ülkemiz yasalarını uygulamaya kalkınca oluyor..
Aylin'in yerinde ben de olabilirdim. Adam Siyasal Bilgiler okumuş. Yaşı uygun olsa benim de sınıf arkadaşım olurdu. Sabah'ta da çalışmış.. Sınıf arkadaşım olsa, sık sık uğrardı bana herhalde..
Türk Hamamları diye bir kitap yazmış. İlginç. Bu kitabı bana getirse, okusam beğensem, ballandıra ballandıra yazardım ve bunlar, bugün içerde olmam için yeterdi..
Gülmeyin.. Aylin aynen bu yüzden içerde..
Savcı emir verebilir. Polis basabilir. Nöbetçi mahkeme tutuklayabilir. Ama 3 yargıçlı ağır cezaya yapılan itirazdan çıkan karara bakar mısınız?.
"Delillerin toplanma aşamasında olması ve olayın toplumda meydana getirdiği büyük sarsıntı ve infial de nazara alındığında, tahliye talebinin oy çokluğu ile reddine.."
Şimdi 1.. Deliller toplama aşamasında.. Yani Aylin hakkında elde yeterli delil yok. Kızın evini, iş yerini basmışlar, aramışlar. Bilgisayarlarına falan el koymuşlar.. Bunlar yetmemiş. H âlâ delil arıyorlar.. Neyi?.. Daha ne kadar sürecek bu delil arama?.. Uzayan tutukluluk, ceza değil mi?. Nerde "Kanunsuz ceza olmaz" ilkesi..
Madde 2.. Terörist polisle çatışmaya girmese, bir polis, bir vatandaş ölmese, Aylin bugün serbest olacaktı, karara göre.. Oktay 2 kişi öldürdü, halkı öfkelendirdi diye kız tutuklu.. Peki nerde kaldı, hukukun temel ilkesi, Cezaların şahsiliği.. Oktay adam öldürdü diye Aylin içerde.. Olur mu?.
Ve 3.. Karar oy çokluğuyla alınmış... Niye?. Üç üyeden biri karara muhalif.. Muhalif üye "Mevcut delil durumu itibarı ile Aylin Duruoğlu'nun tahliyesinin gerektiği"ne inanıyor.
Üç yargıçtan birinin karara muhalif olması nedir?.
Bakın nedir?..
Ceza hukukunda ilkelerden biri daha.. Şüphe sanık lehinedir. En ufak bir şüphe varsa, ceza veremezsiniz.
Şimdi üç yargıçtan biri "Bu delillerle adam tutuklanmaz" diyorsa, bundan iyi şüphe mi olur?.

***

Cüneyt Ağabey'i kent merkezinde ezip öldüren adam 14 bin lira ödedi ve işi bitti.. Serbest..
Başbakanın Diyarbakır'ı ziyareti sırasında gösteri yapanlara engel olmaya çalışan polise taş attılar diye, 5 çocuk beş ay tutuklu kaldılar. Şimdi mahkemeleri başladı. İstenen ceza her biri için 23 yıl..
Şaka gibi gelmesin. Ayni suçtan 7 yıl, 10 yıl alan çocukların davaları şu anda Yargıtay aşamasında..

***

Yargıçları, savcıları suçlamıyorum.. Suç bu ülkenin yasalarında.. Çorbaya çevrilmiş ve çağdaş hukukun çok uzağına düşmüş yasalarında..
Mesele Adalet Heykeli'nin değil, Adaletin gözünü açmak..
Çağdaş yasalara acilen ihtiyacımız var..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA